idesign.today
sitemap

Mountain tourist villa on glacier in Norway

29 August 2015 |

This original villa is situated 1200 meters above the sea level, near a glacier in the Okshornan mountains, Norway. Intersected country makes this place hard to reach, only on skiis or on foot.

The authors of this bold project are architects from Norwegian bureau Jarmund/Vigsnæs AS. They got a difficult task – to build comfrotable, cozy and safe shelter for tourists and travelers considering extreme conditions of Norwegian severe climate. It seems they did their best.

горная вилла в Норвегии

This villa is one of a series of tourist objects created by civil society organization DNT that develops and support Norwegian eco-tourism.

The building was constructed in the form of asymmetrical figure and designer subject to heavy snow and wind. It doesn’t have sharp elements and parts.

горная вилла в Норвегии

Huge bay windows also have unusual form. Owing to them the house shines like a precious stone. But despite visible lightness and fragility, windows are super strong. They are made by means of special technologies, with consideration of the mountain climate, thermal gradient, pressure and heavy winds.

External coating of the building and elements of internal finish are made of thick wooden boards of the local production. To make the front extremely durable, the architects covered it with ferrous sulphate solution.

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

The area of the house makes up 70 square meters. It includes two floors, seven bedrooms, a kitchen and a living room. Two spacious halls lead to pantries and bathrooms. The house can easily and comfrotably accommodate to 30 guests.

Right under the kitchen, in the central part of the house, there is a loft containing two rooms with high ceilings. Huge windows here open the breathtaking mountain views.

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

Wooden panelling of non-residential spaces of the house creates the feeling of warmth and coziness. However the bedrooms are finished with white varnish. According to the architects’ idea, the color palette is created by tourists’ personal staff and equipment.

The houses is heated by two large fireplaces; the source of electricity are solar panels.

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

горная вилла в Норвегии

Фото: Svein Arne Brygfjeld и Jan Inge Larsen

Like this?
Get the most interesting articles to your e-mail every week!

Popular news:

Your way to the world of unique interiors, architecture & lifestyle

Read about interior design: wikipedia, freshome.com, houzz.com